Verden over har mennesker tent lys for å markerer at det nå er tre år siden den brutale krigen i Syria startet. Bildet er fra Nairobi, der kolleger ved Flyktninghjelpens regionalkontor for Afrikas horn var med å sette ned lys. Foto: Flyktninghjelpen
Over 120.000 drept. 9 millioner på flukt. 12 millioner rammet av verdens verste krig.
I dag er det tre år siden Syria-krigen startet. Det hele startet våren 2011 med fredelige demonstrasjoner av ungdommer som krevde demokrati og menneskerettigheter. Den 15. mars 2011 slo sikkerhetsstyrkene nådeløst ned på alle de som deltok i store protestmarsjer i Damaskus og Aleppo. Voldsbruken denne dagen er begynnelsen på konflikten som siden representerer det største nederlaget for og i internasjonal politikk siden årtusenskiftet.
Nå er Syria åstedet for verdens verste krig, den største humanitære katastrofen og den mest omfattende flyktningstrømmen i vår tid. Ingen steder er det behov for en større politisk, diplomatisk og humanitær kraftinnsats. Et stort antall hjelpeorganisasjoner og menneskerettighetsgrupper i Norge og mange andre land bruker treårsmarkeringen til å be om større innsats fra FNs medlemsland for å presse de stridende partene til å stanse overgrepene mot sivile og til å avslutte krigen og gjøre opp ved forhandlingsbordet. Amnesty, Care, Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp, Norsk Folkehjelp, Røde Kors og Redd Barna gikk sammen om en stor lysmarkering på Operataket i Oslo torsdag kveld der utenriksminister Børge Brende holdt en sterk appell. Vi inngår alle i den store globale massemobiliseringen #WithSyria. #WithSyria-kampanjen har allerede mobilisert over 100 organisasjoner fra et titalls land, noe som utgjør den hittil største offentlige markering for Syria. I oppløpet frem til 15. mars har folk over hele verden lyst opp ikoniske landemerker, som den norske opera, som symboler på håp for Syria.
Syriske flyktninger i Zaatari flyktningleir i Jordan er med på den globale lysmarkeringen for Syria. Du kan også tenne et lys - se www.with-syria.org. Foto: Yazan Mashini, Flyktninghjelpen
Brende lovet å bidra til å trappe opp det humanitære hjelpearbeidet fordi så mange flere mister hus, hjem og levebrød hver måned. Våre hjelpearbeidere i Syria må få tilgang til sivilbefolkningen i beleirede byer, som fortsatt nektes enhver form for nødhjelp og som nå er truet av sult. Det er ingen steder i verden hvor det er så farlig å gi eller å motta hjelp.
Vår viktigste oppgave ved inngangen til det fjerde krigsåret er å understreke at det er ikke håpløst. Dersom FNs medlemsland lever opp til sin 'forpliktelse til å beskytte' kan vi gi håp til 12 millioner krigsofre og fordrevne og legge effektivt press på de som bærer bensin til bålet snarere enn å virke for forsoning. Med midler fra Norge, EU, Storbritannia og Sverige hjelper Flyktninghjelpen alene 700.000 flyktninger og fordrevne i og rundt Syria.
Det var et lyspunkt at FN-maktene vedtok sikkerhetsrådsresolusjon 2139 av 22. februar med en felles forpliktelse til å finne en løsning på den humanitære krisen. I et brev til utenriksminister Brende ber vi ham, slik vi også har bedt hans kolleger i andre land, om å bidra til at Syria ikke mister nok et år til blodbad og lidelse. Norge må hjelpe ved å legge press på alle parter i konflikten, og oppfordre alle med innflytelse til å:
1. Stoppe blodbadet: Det innebærer å stanse angrep på sivile, inkludert offentlige institusjoner (bl.a. skoler og sykehus), samt sikre respekt for internasjonal humanitærrett.
2. Sikre tilgang til akutt nødhjelp: Først og fremst innebærer dette at FNs sikkerhetsrådsresolusjon 2139 blir et humanitært gjennombrudd, bl.a. ved å sørge for at sivile i beleirede områder får tilgang til humanitær hjelp innen 30 dager fra resolusjonen ble vedtatt.
3. Legge press på partene for inkluderende fredssamtaler: Alle berørte parter - inkludert sivilsamfunnet og kvinner ? må bli hørt og tatt hensyn til under de formelle forhandlingene.
Kanskje ser vi begynnelsen på slutten av krigen før fireårsdagen 15. mars 2015?
Jan Egeland
Utenriksminister Børge Brende talte under lysmarkeringen på operaen i Oslo torsdag, arrangert av Flyktninghjelpen og seks søsterorganisasjoner. Mer enn 500 mennesker møtte opp for å vise solidaritet med befolkningen i Syria. Foto: Beate Simarud, Flyktninghjelpen